Jump to content

Hoe kan ik mijn vijver onderhouden tijdens een droogte?


Kees

Recommended Posts

Tijdens een droogte kan het water in je vijver snel verdampen, waardoor de waterkwaliteit en het ecosysteem van de vijver kunnen worden aangetast. Hier zijn enkele tips om je vijver gezond te houden tijdens een droogte:

  1. Beperk het gebruik van water: Beperk het gebruik van water in en rondom je huis om de waterreserves te sparen. Vermijd bijvoorbeeld het vullen van zwembaden en het besproeien van de tuin tijdens de droogteperiode.

  2. Controleer de waterstand: Controleer regelmatig de waterstand van de vijver en voeg water toe wanneer dat nodig is. Gebruik hiervoor schoon, niet-chemisch behandeld water.

  3. Gebruik een vijverpomp: Gebruik een vijverpomp om de watercirculatie in de vijver te verbeteren en de verdamping te verminderen. Dit zal ook helpen om de zuurstofniveaus op peil te houden.

  4. Beperk de hoeveelheid voedsel: Beperk de hoeveelheid voedsel die je aan de vissen geeft, aangezien de vissen minder zullen eten tijdens de droogteperiode. Overtollig voedsel kan leiden tot verslechterde waterkwaliteit.

  5. Controleer de waterkwaliteit: Controleer de waterkwaliteit regelmatig en pas de waterbehandeling aan indien nodig. Voeg bijvoorbeeld extra zuurstof toe om de vissen gezond te houden.

  6. Voeg schaduwplanten toe: Voeg schaduwplanten toe aan de vijver om de verdamping te verminderen en om te voorkomen dat er te veel zonlicht in de vijver komt.

  7. Controleer de watertemperatuur: Controleer regelmatig de watertemperatuur en voorkom dat het water te warm wordt. Plaats bijvoorbeeld ijszakken in het water om de temperatuur te verlagen.

Door deze tips op te volgen, kun je ervoor zorgen dat je vijver gezond blijft tijdens een droogteperiode. Vergeet niet om de vijver regelmatig te controleren en onderhouden om de waterkwaliteit en het ecosysteem van de vijver te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...