Jump to content

Hoe kan ik mijn vijverfilter schoonmaken zonder de bacteriën te doden?


Kees

Recommended Posts

Het is belangrijk om je vijverfilter regelmatig schoon te maken om de waterkwaliteit van je vijver op peil te houden. Bij het schoonmaken van de filter is het echter belangrijk om te voorkomen dat je de nuttige bacteriën die essentieel zijn voor het biologisch evenwicht in de vijver doodt. Hier zijn enkele tips om je vijverfilter schoon te maken zonder de bacteriën te doden:

  1. Spoel de filtermaterialen: Spoel de filtermaterialen af met vijverwater in plaats van kraanwater. Het kraanwater kan chloor en andere chemicaliën bevatten die de bacteriën kunnen doden.

  2. Gebruik een filterborstel: Gebruik een filterborstel om de grotere deeltjes en vuil van de filtermaterialen te verwijderen. Hierdoor kan er meer water door de filter stromen en kunnen de bacteriën blijven leven.

  3. Gebruik vijverwater: Gebruik vijverwater om de filtermaterialen schoon te maken in plaats van schoonmaakmiddelen. Schoonmaakmiddelen kunnen schadelijk zijn voor de bacteriën en kunnen de waterkwaliteit van de vijver aantasten.

  4. Spoel de filter slechts gedeeltelijk: Spoel de filtermaterialen slechts gedeeltelijk af, zodat er nog steeds bacteriën aanwezig blijven in de filter. Je kunt bijvoorbeeld de bovenste laag van het filtermateriaal schoonmaken en de onderste laag ongemoeid laten.

  5. Verwijder de filtermaterialen niet allemaal tegelijk: Verwijder niet alle filtermaterialen tegelijk, maar slechts een deel per keer. Hierdoor blijft er voldoende bacteriën in de filter aanwezig om de waterkwaliteit van de vijver te behouden.

  6. Laat het filtermateriaal even weken: Laat het filtermateriaal even weken in vijverwater voordat je het schoonmaakt. Hierdoor wordt het vuil losgeweekt en kun je het materiaal eenvoudiger reinigen zonder de bacteriën te beschadigen.

Let op: Het is belangrijk om de filter van je vijver regelmatig te controleren en schoon te maken om de waterkwaliteit op peil te houden, maar het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn en de bacteriën niet te beschadigen. Als je niet zeker bent over hoe je je vijverfilter moet schoonmaken, vraag dan advies aan een tuincentrum of een deskundige.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...