Jump to content

Hoe vaak moet ik mijn vijverfilter schoonmaken?


Kees

Recommended Posts

Het is belangrijk om je vijverfilter regelmatig schoon te maken om ervoor te zorgen dat het goed blijft functioneren. Hoe vaak je je vijverfilter moet schoonmaken, hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal vissen en planten in de vijver, het type filter dat je hebt en het seizoen. Over het algemeen wordt aanbevolen om je vijverfilter om de 2 tot 4 weken schoon te maken tijdens het hoogseizoen (lente en zomer) en minder vaak in de winter. Hier zijn enkele richtlijnen:

  1. Mechanische filters: Mechanische filters moeten regelmatig worden schoongemaakt, afhankelijk van de hoeveelheid vuil die erin wordt opgevangen. Controleer het filterweefsel en maak het schoon of vervang het indien nodig.

  2. Biologische filters: Biologische filters moeten minder vaak worden schoongemaakt dan mechanische filters. Dit komt omdat ze werken door middel van bacteriën die organisch materiaal afbreken en omzetten in onschadelijke stoffen. Het schoonmaken van het filter kan de bacteriën doden, dus het is belangrijk om het filter niet te vaak schoon te maken. Over het algemeen wordt aanbevolen om biologische filters eens in de 4 tot 6 weken schoon te maken.

  3. UV-filters: UV-filters moeten regelmatig worden schoongemaakt om de efficiëntie te behouden. Controleer de lamp en het kwartsbuisje en maak ze schoon of vervang ze indien nodig.

Het is belangrijk om je vijverfilter niet te vaak schoon te maken, omdat dit de bacteriële kolonies die nodig zijn voor een gezonde waterkwaliteit kan verstoren. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het schoonmaken van het filter niet hetzelfde is als het vervangen van het filtermateriaal. Het vervangen van het filtermateriaal moet alleen worden gedaan als het versleten is of beschadigd is.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...