Ga naar inhoud

Hittegolf en de gevolgen voor uw KOI & vijver


Kees

Aanbevolen berichten

Zorg voor voldoende zuurstof in de vijver.

We beginnen met een toptip en het allerbelangrijkste: zorg voor extra zuurstof.

De buitenlucht bevat 21% zuurstof, die we inademen. Een vijver bevat opgeloste zuurstof waarvan de maximale waarde 10 mg per liter water is.

Onze vissen hebben veel minder zuurstof tot hun beschikking. Wanneer het zuurstofgehalte in het vijverwater daalt, kan dit al gevolgen hebben.

Een factor die de hoeveelheid opgeloste zuurstof in water beïnvloedt, is de temperatuur van het water. Hoe hoger de temperatuur van het water, hoe minder zuurstof het kan vasthouden.

Ondergedompelde waterplanten (zuurstofplanten) en vijverranden bedekt met algen groeien ook sneller bij warme watertemperaturen. Hoewel deze waterplanten en algen overdag zuurstof produceren, verbruiken ze 's nachts zuurstof.

Dit kan ervoor zorgen dat in een vijver met toch al een laag zuurstofgehalte dit 's nachts nog verder afneemt. Hierdoor sterven vissen in de loop van de ochtend.

Vissen zijn koudbloedige dieren en hebben bij warm weer meer zuurstof nodig.

Hoe kunnen we meer zuurstof in het vijverwater brengen?

Beluchten van de vijver

Er zijn verschillende manieren om te beluchten. U kunt meer zuurstof in het vijverwater brengen met bijvoorbeeld een beluchtingspomp en een beluchtingsschotel, ring of stenen.

Ook kun je met een fontein en waterval voor extra zuurstof zorgen. Ook een skimmer kan hieraan bijdragen omdat deze de bovenste waterlaag constant ververst.

Zorg ervoor dat u 's ochtends belucht, want dit is een kritieke periode. Waterplanten en algen verbruiken 's nachts zuurstof, dus gebruik indien nodig een klok om bij zonsopgang te beginnen met beluchten.

Belucht niet alleen in de vijver, maar ook in de biologische kamers van het filter als je die hebt.

Extra stroming in de vijver

Extra stroming in het water zorgt voor extra zuurstof en beweging in de vijver. Een goede doorstroming in de vijver en licht kabbelend wateroppervlak zorgen voor extra zuurstofopname.

U kunt stroming in de vijver brengen door middel van een pomp die voor extra circulatie zorgt. Een venturi is ook een goede oplossing. Lucht wordt aangezogen voor de inlaat en in de vijver geblazen waaruit zuurstof kan worden opgenomen. Zoals eerder aangegeven kan een skimmer en waterval voor extra doorstroming zorgen.

Verwijder overtollige algen en zuurstofplanten

Extra zuurstof geven is een goede zet, maar ook het beperken of voorkomen van een groot zuurstofverbruik is belangrijk. Het is daarom raadzaam om een teveel aan algen en zuurstofproducerende planten op tijd te oogsten om een acuut zuurstoftekort te voorkomen, vooral in de ochtend. Hierdoor zal je pH-waarde ook minder fluctueren.

Verwijder niet plotseling alle algen of zuurstofplanten wanneer ze een essentieel onderdeel zijn van uw biologische systeem en filtratie.

Verwijder slib en vuil uit de vijver

Je beseft het misschien niet, maar voor de biologische afbraak van bladeren en ander vuil is door de bacteriële werking enorm veel zuurstof nodig. Met een bodemdrain en skimmer ben je goed op weg. Als je er geen hebt, maak je vijver dan niet helemaal leeg en maak hem schoon, maar gebruik een net of vijverstofzuiger om het meeste slib en organisch afval te verwijderen.

Door de warme temperaturen zal het waterpeil van de vijver zeker dalen. Je zult dan de vijver moeten bijvullen, maar ook als er geen extra water nodig is om een dalend waterpeil aan te vullen, kan het helpen om extra vers water toe te voegen. Naast het inbrengen van extra zuurstof, houd je ook de watertemperatuur onder controle.

Het water uit de kraan is lekker koel. Omdat tijdens een hittegolf de biologische processen in de vijver hoogtij vieren, is regelmatig verversen en verdunnen van vijverwater geen overbodige luxe. Hierdoor krijg je ook een lichte verkoeling. Door continu te verversen met een kleine waterstraal regel je de watertemperatuur.

Gebruik vers water. Laat daarom een tuinslang die een tijdje in de zon heeft gestaan niet meteen in de vijver stromen. Het verwarmde water in de slang is een bron van ongewenste bacteriën.

Zorg voor schaduw over de vijver

Schaduw is belangrijk voor de vijver en de vissen. Door voor extra schaduw te zorgen, voorkom je dat de watertemperatuur te veel stijgt. Helder water is een uitstekende geleider, dus het is belangrijk om je vissen en koi te beschermen tegen de felle zon. Vissen, ook koi, kunnen verbranden door de zon, met vervelende wonden als gevolg. Dit komt tot uiting in de verkleuring (bleek) van de koi en schubben die er gezwollen uitzien.

Drijvende planten zoals waterlelies kunnen voor veel schaduw zorgen, maar ook een boom bij de vijver. Minder natuurlijk is het gebruik van een parasol of een schaduwdoek of juist boven de vijver.

Hou je vissen in de gaten

Naast uw vissen gedijen sommige bacterieculturen, parasieten, wormen en virussen bij warmere temperaturen. Het gedrag van uw vissen verraadt veel. Wrijven, knipperen, verstoppen en niet willen eten zijn allemaal symptomen die je extra alert zouden moeten maken. Daarnaast stellen grotere vissen hogere eisen; vooral een gebrek aan zuurstof is het eerst zichtbaar bij de grotere jongens. Zijn ze naar adem aan het happen? Dan is het tijd om actie te ondernemen.

Stress bij koi

Koi kunnen zowel lage als hoge watertemperaturen verdragen, maar ze kunnen geen plotselinge veranderingen in watertemperatuur verdragen.

Schommelingen in zuurstofgehalte, pH en andere doen ze ook geen goed. Houd daarom je waterwaarden in de gaten en voorkom schommelingen.

Koi vaker voeren

Wanneer tijdens een hittegolf het hele ecosysteem van de vijver op volle toeren draait, geldt dit ook voor de stofwisseling van uw vissen, in het bijzonder uw koi. Hierdoor wordt voer bij hogere watertemperaturen sneller verwerkt en kunt u uw vissen en vooral koiwater daarom vaker voeren. Dit betekent niet meer, maar vaker in kleinere porties.

Als de watertemperatuur ruim onder de 20° is, kun je bij lagere watertemperatuur gerust 5x en iets meer voeren in kleinere porties dan de gebruikelijke 1 tot 3x per dag.

Verwen uw koi gerust met een beetje extra, zoals zijderupsen, sinaasappels en watermeloen, tijdens een hittegolf.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...