Jump to content

De Koivijver tijdens uw vakantie, 5 tips voor vijveronderhoud


Recommended Posts

In de zomer bouwen vissen hun reserves op voor de naderende winterperiode. Dit is te zien aan de gretigheid waarmee ze het aangeboden voer verorberen. De kwaliteit en hoeveelheid voer is bepalend voor de weerstand van uw visbestand. Kies nu visvoer uit de reeks premium voeders, zoals Pond Pro Premium, Malamix of Saki Hikari . Deze voeders bevatten hoogwaardige, goed verteerbare eiwitten, spirulina, vitaminen en pro-biotica.  U begrijpt dat niet voeren tijdens de vakantie periode geen optie is.  Hier volgen de vakantietips; 

 1. Voeren:
  • Vraag iemand om tenminste één, liefst twee keer per dag uw vissen te voeren. Stel een maatbeker ter beschikking, zodat er niet teveel gevoerd wordt. Is er niemand beschikbaar, schaf dan tijdig een voerautomaat aan, zodat u deze kunt uittesten voordat u vertrekt.
 2. Beluchten:
  • Hoe warmer het water, hoe minder zuurstof het bevat. Extra beluchten door middel van een goede luchtpomp is dus geen overbodige luxe. Zeker als er ook steuren rondzwemmen in uw vijver. Als in de loop van de tijd de capaciteit van de luchtpomp verminderd is, ligt dat aan de membramen of verstopte luchtstenen. Deze zijn te vervangen.
 3. Water verversen:
  • Door regenval en de urine van vissen verzuurd het water. Een Ph onder de 7 is niet goed voor uw vissen. Als u de Kh waarde op peil houdt, voorkomt u verzuring.Voordat u op vakantie gaat, kunt u het beste een watertest doen. Aan de hand hiervan kunt u bepalen hoeveel er ververst moet worden. Wij hebben een testkoffer in het assortiment waarmee u alle belangrijke water waardes kunt meten. Ook kunt u het laten testen in onze speciaalzaak te Barendrecht. U krijgt aan de hand van de uitslag een op maat gesneden advies.  
 4. Elektriciteit:
  • Elektriciteit en water gaat in de regel niet samen. Controleer daarom voordat u van de zon gaat genieten of uw elektrische installatie in orde is. Gebruik uitsluitend materiaal wat voor buiten (IP44) geschikt is. 
 5. Organisch vuil:  
  • Verwijder tenminste een week voor vertrek zoveel mogelijk organisch vuil uit filter en van de vijverbodem.  Het filter kunt u het beste doorspoelen met vijverwater. Sluit de uitstroom naar de vijver af en zet de slib afsluiter open. Beweeg heel voorzichtig wat sponzen of ander filtermateriaal en voeg na deze actie nieuwe opstart bacteriën toe. Schakel de Uv lamp tenminste één dag uit. Het bodemvuil is het beste te verwijderen met een vijverstofzuiger. Ook kan een fijnmazig schepnet soulaas bieden. Na deze actie heb je altijd te maken met neerdwarrelend vuil. Dit verdwijnt na toediening van slibetende bacteriën. 
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...