Ga naar inhoud

Vijverwater beluchten met een luchtpomp


Kees

Aanbevolen berichten

Vijverwater beluchten met een luchtpomp

Zowel voor de kleine siervijvertjes als voor de grotere vijvers zijn er luchtpompen te koop in diverse prijsklassen. Allereerst moet u weten dat de goedkope pompjes alleen geschikt zijn voor kleine, niet al te diepe vijvers. Hebt u een grote of diepe vijver met een redelijke visbezetting, koop dan een pomp in de betere prijsklasse zoals de Oase AquaOxy of Superfish Air-Blow of KoiFlow. Deze presteren ook goed in de diepere zones en gaan mits goed geplaatst ook lang mee.* (Boven de waterspiegel en bij voorkeur binnen of onder een overkapping)

Voor wat luchtbehoefte betreft, kunt u onderstaande richtlijn aanhouden:

  • Visvijvers 2 liter lucht per minuut voor elke 1000 liter water
  • Koivijvers 4 liter lucht per minuut voor elke 1000 liter water

Wil je het maximale uit je pomp halen, gebruik dan tenminste tot aan de vijver 9 of 8 mm luchtslang. Sluit die aan op een verdeler en koppel dan bij voorkeur ook met 9 mm slang, maar anders met 6 mm de luchtstenen aan. 

Heb je een 50 liter luchtpomp gekocht, koppel dan ook bruisstenen, luchtschotel of luchtgordijnen aan die ook 50 liter lucht per minuut doorlaten. Anders kan de pomp oververhit raken en zal het de levensduur aanzienlijk verkorten.

Wat kan ik doen om zuurstofgebrek te voorkomen?

Vissen en micro organismen verbruiken veel zuurstof, dus vooral zomers met een watertemperatuur van 20 à 25ºC. is het zuurstofniveau snel onder peil. 

Bent u een vijver aan het opstarten, dan kan ook het in het water aanwezige Nitriet (No2) of ammoniak (NH3) de oorzaak zijn van zuurstofgebrek. Dit is echter wel goed te controleren met No2 en NH3 test uit de Colombo testkoffer.

 

Voorkom te hoge ammoniak en Nitrietwaarde door met een minimale visbezetting te starten. In de opstartfase niet teveel te voeren. Ent uw vijverfilter met speciale opstartbacteriën en meet u toch te hoge concentratie's, de zogenaamde pieken, stop dan in 't geheel met voeren. Ververs gedurende die periode dagelijks 10 tot 20% van het water en doseer dagelijks een kleine hoeveelheid opstartbacteriën. 

Goed observeren

 

Met het goed observeren van je visbestand kan je een zuurstoftekort ook goed vaststellen. Als er sprake is van te weinig zuurstof dan worden de vissen loom en gaan ze lucht happen aan het wateroppervlak. Ook gaan de kieuwen sneller op- en neer om meer water langs de kieuwen te laten stromen. Een langdurig tekort aan zuurstof zal ongetwijfeld tot de dood van het visbestand leiden. Het zijn meestal de grootste exemplaren die als eerste sterven en ook steuren omdat die een nog grotere zuurstofbehoefte hebben dan koi karpers of andere vijvervissen.

Wetenswaardigheden over zuurstof

Iedereen kent de term: zuurstof is leven of zonder zuurstof geen leven. Dit laat gelijk zien dat je als vijverliefhebber moet zorgen voor zuurstof in het water, want anders gaan de vissen dood. In de atmosfeer is 21% van de luchtsamenstelling zuurstof. In het water zit maar 5% van wat er normaal in de lucht aanwezig is. 

Het zuurstof gehalte van het water is gerelateerd aan de temperatuur, luchtdruk en hoeveelheid organisch vuil (bodemslib). Hoe hoger de temperatuur, hoe minder zuurstof. Bij onweersachtig weer zakt de luchtdruk en dat belemmert de zuurstofopname in het water. Bij de verwerking van organisch materiaal verbruiken de micro organismen heel veel zuurstof wat zuurstofgebrek en de ontwikkeling van rottingsbacteriën in de hand werkt.

Hoe komt er zuurstof in het water? 

Zuurstof komt in het water door het mengen van lucht met water (diffusie). Dit gaat het beste door beweging. Denk aan neervallend water uit de waterval of filter of door luchtbellen vanuit een bruissteen, die verbonden is met een luchtpomp. Ook de onderwaterplanten en algen geven overdag onder invloed van de zon, zuurstof af echter zorgen diezelfde planten ’s nachts voor zuurstofvermindering doordat ze Co2 afgeven. Er is ook sprake van zuurstofopname door het wateroppervlak. Hoe groter het wateroppervlak hoe meer zuurstof het kan opnemen.

Wat is het ideale zuurstof gehalte voor een vijver?

Het Ideale zuurstofgehalte is 7 mg/l of meer. Het mag echter niet onder de 4 mg/l komen. Normaal zouden we zeggen; meten is weten! Echter heb je voor een zuivere meting van het zuurstofgehalte een elektronische DO (Dissolved Oxygen) meter nodig. Deze zijn echter vrij kostbaar en lastig te kalibreren. De simpele druppeltestje die te koop zijn, geven slechts een indicatie en zijn dus niet betrouwbaar. Zoals eerder vermeld is de temperatuur en luchtdruk van invloed op het zuurstofgehalte. In de zuurstoftabel vindt je de waarde van zuurstof gemeten bij een luchtdruk van 1013.25 hPa (1 bar.)

Watertemperatuur

Opgeloste zuurstof in water

0 ºC

14.6 mg/l

5 ºC

12.8 mg/l

10 ºC

11.3 mg/l

15 ºC

10.2 mg/l

20 ºC

9.2 mg/l

25 ºC

8.4 mg/l

30 ºC

7.6 mg/l

35 ºC

7.1 mg/l

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...