Jump to content

Alles over zoutgebruik in de vijver


Kees

Recommended Posts

Zout is een krachtig middel tegen parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën. Zout in de vijver moet echter zorgvuldig worden gebruikt. Tien veel gestelde vragen over het gebruik van zout in de vijver of koivijver.

 1. Waarom zout in de vijver?
  • Door toevoeging van zout in het vijverwater, ontstaat er een osmose verschil. Daardoor is het mogelijk dat parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën worden geëlimineerd. Tevens heeft het een desinfecterende werking voor wondjes op de (slijm-) huid van de vis. Zout in het vijverwater kan ook werkzaam zijn tegen de beruchte karperpok.
 2. Wanneer gaat er zout in de vijver?
  • Zodra er klachten op treden op bacterieel gebied. Verwondingen aan huid, vinnen of rond de bek. en verdere vage klachten die tot sterfte van uw visbestand kan leiden. Ook bij de aankoop van nieuwe vis kan zout geadviseerd worden.
 3. Moet er nog wat gebeuren, voordat ik zout toevoeg aan de vijver?
  • Ja, overtuig u er eerst van, dat er géén parasieten op de vis zit. Wij hebben hiervoor speciale slijmhuid testsetjes voor microscopisch onderzoek. Controleer ook of de watersamenstelling oké is. Meet tenminste op Ph, Gh, Kh, Ammonium, Nitriet (No2) en Nitraat (No3). Wij hebben hier handige testkoffers voor en geven u graag advies.
 4. Hoeveel zout doe ik in de vijver?
  • Per situatie verschillend, doseringen van 0.3 (= 3 Kg op 1000 ltr.) tot 0.7%. Laatstgenoemde percentage is uitzonderlijk en nooit langer dan 14 dagen. Laten we zeggen voor medische doeleinden 0.5% en preventieve of onderhoudende doeleinden 0.3%.
 5. Wat voor zout moet ik gebruiken en kan dit zo in de vijver?
  • Gebruik altijd speciaal vijverzout. Dit bevat geen jodium en anti-klontermiddelen. Je hebt twee soorten. Zouttabletten en gewoon zout. De tabletten kunnen in de meeste gevallen direct, enigszins verdeelt over het wateroppervlakte gedumpt worden. Het gewone zout moet goed opgelost worden alvorens het in de vijver mag.
 6. Hoe lang blijft het zout in de vijver?
  • De medische dosering hou je op peil totdat de ziekte symptomen verdwenen zijn. Daarna houd u het zoutniveau enige maanden op 0.3%.
 7. Kan de dosering die ik nodig heb in één keer in de vijver?
  • In sommige extreme gevallen moet je wel, maar beter is de benodigde hoeveelheid in drie keer te doseren. Dit voorkomt schade aan de bacterie cultuur van 't filter.
 8. Hoe kan ik het genezingsproces bespoedigen?
  • Waterkwaliteit in de gaten houden. Tenminste 10% of meer verversen per week en zoutconcentratie op pijl houden. Wij hebben diverse elektronische zoutmeters.
  • Vijverwater goed beluchten. 
  • De meest zieke vis om de dag kortdurende zoutbaden geven.
 9. Hoe ga ik te werk met kortdurende zoutbaden?
  • Vissen met huidbeschadigingen, schimmels en/of infecties kunt u dagelijks een kortdurend zoutbad geven. Hoe gaat u te werk? Vul een schone speciekuip met 40 ltr. vijverwater. Hang er een flinke bruissteen in en voeg er ca. 1.2 kg. zoutbrokken aan toe. Wacht totdat de zoutbrokken opgelost zijn. Zorg dat er rond de speciekuip vochtige handdoeken liggen en dat je iets hebt, bijvoorbeeld een tempex plaat om de speciekuip af te dekken als de vis erin zit.
  • Voer deze handeling altijd met twee personen uit. Als er een vis in de kuip geplaatst word, moet de ander de kuip zo snel mogelijk afdekken. Grote vis, altijd met een koisok oppakken van het schepnet en dan voorzichtig in de kuip laten glijden. 
  • De vis mag max. 10 minuten in de kuip zwemmen of als ze binnen die tijd kantelen, direct uit de kuip halen en bij laten komen in een schone specie kuip met vijverwater en ook weer een bruissteen erin.
  • Als de vis overzet wordt vanuit het zoute- in het zoete water kan je eventuele wonden behandelen met speciale wondspray.
  • Niet schrikken! Even afhankelijk van de conditie van de vis en/of hij zout gewend is, kan de vis zodra hij in de speciekuip geplaatst wordt, volledig wit uitslaan en binnen enkele seconde kantelen. Dit is het moment dat je hem eruit haalt en in schoon water laat zemmen om bij te komen. Maar, hij kan ook soms direct dood gaan. In de regel is de vis dan van binnen sterk aangetast door bacteriën en had daar toch aan overleden. Dit moet je dus incalculeren als je hier aan begint. Als de vis het overleeft, zal je merken dat naarmate je vaker een kortdurend zoutbad geeft hij er steeds beter tegenkan en de tien minuten volhoud. Je zal dan soms wonderbaarlijk herstel mee kunnen maken.
 10. Wanneer mag ik absoluut géén zout gebruiken?
  • Als u Zeolite of Nitraat- en Fosfaat reduct in het filter heeft. Haal dit er (tijdelijk) uit.
  • Bij bepaalde medicijnen mag geen zout gebruikt worden (lees goed de bijsluiters )
  • Als u uw planten wilt sparen. Deze lijden er altijd onder. Zeker de drijfplanten en waterlelie's
  • Als er de volgende parasieten zijn geconstateerd: gyrodactylus (huidwormen) en dactylogyrus (kieuwwormen). Daarnaast bepaalde varianten van * Costia / Ichthyobodo en necatrix.

Let op: Gebruik van zout, ook op ons advies, is altijd voor eigen risico!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...